Lægejob i Grønland. Doctor in Greenland

Lægelivet i Disko, Vestgrønland

Gæsteblogindlæg af Vibeke Sørensen, Ledende Regionslæge i Region Disko, med fast base i Aasiaat

Faktisk kunne det hele godt se lidt gråt og kedeligt ud når man ser ud fra stuegangskontoret en gråvejrsdag i april.
Men, kedeligt er her ikke.

Hver morgen starter med morgenkonference med lægerne. Vi er 7 læger og forsøger at være bredt dækket ind både med specialer, men også med både yngre læger og speciallæger. Der er ofte en god case til inspiration, eller noget der skal drøftes igennem. I dag en mand der havde pådraget sig en forbrænding i øjet da han havde set på solformørkelse. Den var fundet ved en god anamnese, hvor der var påvirkning centralt syn, og øjenundersøgelse med scanning af øje og øjenbaggrund.
Generelt er arbejdsklimaet godt og lægerne går ofte sammen for f.eks. at lave en ultralydsscanning, eller lære andre ting fra hinanden.

Generelt ser vi de samme ting som man gør í Almen Praksis i Danmark, men vi har også jordemoder, livsstilsambulatorie og psykiatrisk sygepleje. Derudover en sengeafsnit med 19 sengepladser, og skadestue med røntgen, og et laboratorie. Akut funktion med stabilisering af de dårligste patienter har vi også. På 4 timer kan de stå her med anæstesihold og ambulancefly.

Mit arbejde handler også omkring kvalitetssikring og optimering af arbejdsgange. Det fylder også en del i min arbejdsdag at snakke med læger som gerne vil til Grønland og arbejde, og lave alle de formelle ting der skal til omkring det. Derudover laver jeg gruppeopsamlinger på alle mere alvorlige situationer vi har haft i hele regionen, og laver den nødvendige opfølgning i øvrigt.

Som Ledende Regionslæge har jeg ansvar for alle læger i hele regionene. Vi har to sundhedscentre i Qeqertarsuaq og Qasigiannguit der er lægebemandede med en læge på skift hele året. og i Kangaatsiaq er et sundhedscenter med sygeplejestation, hvor en fast læge har video kons. hver onsdag og tager derud hver 6. uge i sejlsæsonen. Selv tager jeg engang imellem rundt i regionen, og deltager også i ledelsesseminarer i Nuuk, og mange jævnlige møder på teams.

UUdsigten fra stuegangskontoret (venstre) og ambulatoriet (højre)

Billede: Udsigt fra stuegangskontoret (venstre) og ambulatoriet.

I Region Disko er vi foran med vores bygdesygepleje, som er telemedicin til alle vores bygder, der alle har en bygdesundhedsmedarbejder. Vores Overassistent Karen Louise styrer både uddannelse og udvikling af bygdesundhedsplejen. Hun tager også mod daglige opkald fra bygdesundhedsplejerne, og styrer hvem der skal på listerne til dagens video bygdekonsultationer med lægen. Om onsdagen laver hun komplette øjenundersøgelser, der sendes til Glostrup. Hun er også i gang med sammen med Steno Diabetes center at udbrede den model vi har i Region Disko til hele Grønland. Så bliver alt fra apparatur til uddannelse den samme for alle i hele landet.

Som billedet med udsigten fra ambulatoriet viser (øverste billede), så det rart efter arbejde at kunne gå en tur i den skønne natur, og blive ladet op til endnu en spændende dag på arbejde.

Indlægget er sponsoreret af Det Grønlandske Sundhedsvæsen.

SE OM DER ER LEDIGE LÆGEJOBS I GRØNLAND

Fotos: Tak til Det Grønlandske Sundhedsvæsen og Vaido Otsar

Lægejob i udlandet