Første vikariat i Norge – hvad skal man tænke på?

Hvilke overvejelser skal man have inden man tager afsted på sit første vikariat i Norge. Det er der flerem der spørger om. Her er flere helt konkrete tips med hensyn til jobbet.

 • Vikarbureau eller arrangere selv?
  Hvis du skal afsted første gang, så kan der være mange fordele ved at bruge et vikarbureau fremfor at arrangere det hele selv. Et godt vikarbureau hjælper dig med alt papirarbejdet, som ellers skal være på plads og kender alle trin i processen. Selvom vikarbureauet også tjener på at sende dig afsted, så kan det meget vel være at du får rigeligt igen, i form af færre bekymringer og mere vejledning.
 • Fast løn eller afregning per patient (provisionsløn). På provisonsløn skal du sikre dig, at patientlisten er tilstrækkelig stor til at lønnen bliver OK. En bruger på Facebook.gruppen Danske læger i Norge anbefaler min. 800-1000 patienter på listen, hvis lønnen skal være OK
 • Hvor og hvordan skal du bo? Det er helt Ok at stille krav og have forventninger til dette. Du ville jo heller ikke leje en AirB’nB uden at se billeder og vide hvordan lejligheden lå i forhold til centrum (aka dit arbejde fx) . Så du kan roligt bede om billeder af det sted du skal bo.
 • Hvor alene er du om jobbet? Kan du fx forvente supervision eller er der en kollega at sparre med, hvis der er noget du er i tvivl om? Og synes den kollega at det er OK, at blive spurgt?
 • Er der enighed om dine rettigheder ved sygdom? S… happens og hvis du bliver syg så har du rettigheder, også som vikar. Det er vigtigt at du og arbejdsgiver på forhånd har fælles forståelse af, hvad der skal ske når du er syg.
 • Overvej en kort kontrakt med mulighed for forlængelse. Men en kort kontrakt har du mulighed for at prøve et sted af, før du rykker hele dit liv og eventuel en familie med til et nyt sted.
 • Indhent referencer: Vikarbureauet vil sikkert gerne indhente referencer på dig inden du får jobbet. Det er helt naturligt. Det bør være ligeså naturligt at du beder om at få en reference fra arbejdsgiver, inden du beslutter dig: Bed om at snakke med en en tidligere (eller nuværende) vikar eller ansat. eller bed om at komme til at snakke med en af dine kommende kollegaer.

  Flere spørgsmål ? De er velkomne i vores FB gruppe for Lægejobs i Udlandet.

  Du kan også overveje FB gruppen for Danske Læger i Norge (administreres af vikarbureauet Nordlys)Lægejob i udlandet