Ti tips til din første dag som KBU

Den første dag på et nyt job er altid anstrengende. Man er “den nye” og kender ikke de andre, ved hvilke sygeplejerske der kan hvad, eller ved hvor alting ligger. Oven i det, så skal du som ny KBU også lære at begå dig som læge for første gang…i en nyt speciale, med den særlige kultur og viden der ligger i det. Hvis du er nyslået læge og på vej i KBU, så giver vi dig her ti tips til din første dag som KBU på afdelingen, så du lander sikkert på benene.

Vi har spurgt på Facebook gruppen for Snart introlæge, om de bedste råd for de første dage som KBU…

Er der en kaffekasse?

Drikker du kaffe?! Der er lidt forskel på afdelinger: Betaler afdelingen for kaffe? eller er der en fælleskasse, som alle skal bidrage med. Det giver kredit, at du hurtigt – måske allerede på første dag – spørger om det emne. Du er en del af flokken nu som medlem af “kaffekassen”.

Hils pænt på vagtplanlæggeren

Vagtplanlæggerens handlinger kommer fremover til at betyde ganske meget for dit liv. Ikke bare dit arbejdsliv, men også dine muligheder for at planlægge ture med kæresten, den skiferie du gerne vil på, din ugentlige (daglige ?!?) træning osv. Ofte er vagtplanlæggeren en kollega, der sidder med et stort koordineringsarbejde, og prøver at gøre flest muligt tilfredse.

Gentag efter mig:
Det skal nok gå. Det skal nok gå. Det skal nok gå. Det skal nok gå. Du er god nok. Det skal nok gå.
Andre har klaret det og en del af dem var helt sikkert dummere end du.

Husk at holde pause:
Læg mærke til hvor kantinen er når du kommer til afdelingen. Så har du et pejlemærke når du er ør i hovedet og død-sulten

Det fysiologiske
Få drukket, spist og kom på toilettet. En stabil patient vil helt sikkert hellere vente 20 minutter på at hilse på en mæt og smilende læge, end ses ASAP af en udkørt udgave af samme læge.

Tilgiv dig selv: Forvent at det tager mere end 5 dage at lande i dit lægefaglige virke. De bedste læger er dem der lærer hver dag hele karrieren.

Den sure kollega: Der sker at man møder en kollega der er lidt smart i en fart/arrogant/belærende på den ufede måde/snerrer lidt ad dig. Det oplever alle, i alle fag tag en dyb indånding, og husk på at du ikke er dum eller dårlig. Hvis det er en kollega der direkte går over stregen for rimelig opførsel, så gå videre til din nye chef, din TR eller din vejleder.

Spørg, spørg, spørg og spørg igen.
Mellem- og bagvagten er ikke så farlige. De har også været nye engang. Spørg hvis der er noget du ikke selv kan finde svaret på. Andre afdelingers læger er heller ikke farlige,

Hold fri når du holder fri…. Lad være med at tjekke arbejdsmail mv, særligt i ferien. Alle mails kan vente til næste arbejdsdag. Men hvad nu hvis det ikke kan vente …? Det var derfor man opfandt telefonen.

Det er okay at være ny !
Du skal have lov at liiiiige at være lidt langsom i starten, det er helt normalt og helt okay! ALLE har været nye og alle kommer til at være nye.

.

Ny i KBU? - klinisk basis uddannelse. Ti tips dine første dage. Lægeforeningen.


Før du ved af det er det dig, der holder et oplæg til de nye….

ti tips til din første dag som KBU

Lægelivet