læge økonomi

Få sund privatøkonomi som læge – hele lægelivet

Af Formuerådgiver Kim Valentin, Finanshuset i Fredensborg

Få en sund privatøkonomi som læge – hele lægelivet. Kim Valentin er uddannet som cand.polit og er administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg (fif). Finanshuset yder uafhængig rådgivning til private og virksomhedsejere, og har mange års erfaring med at rådgive læger. Artiklen indeholder affiliatelinks efter aftale med Finanshuset og nytlægejob.dk


3 vigtige punkter i det økonomiske liv
Det svære er ofte at kende dine muligheder og begrænsninger og at undgå at udskyde svære valg, fordi du mangler grundlaget for at træffe gode beslutninger. Der er 3 tidspunkter i livet, hvor det er særlig vigtigt, at du viser rettidig omhu og træffer gode valg i din økonomi.

Hemmeligheden bag en god økonomi handler i høj grad om rettidig omhu. Det gælder om at tage de rigtige beslutninger på det rigtige tidspunkt. Overvejelserne er i princippet de samme, uanset om du er læge, sygeplejerske eller tømrer. For læger gælder dog, at der kan være ganske markante lønforskelle i de tre faser, og at det derfor er ekstra vigtigt at være opmærksom på de skift i strategi, der giver den største effekt.

Nyuddannet læge
Som nyuddannet læge, der søger din første stilling, kan du se frem til, måske for første gang i dit liv, at få et overskud i økonomien, som du kan overveje, hvordan du bruger bedst.
Det er en god ide at lægge en plan for din opsparing. Hvor meget kan og skal du sætte af til pensionsopsparing og anden opsparing, fx til bolig? Er der studiegæld eller dyr gæld, der bør betales af, inden det giver mening at spare op?

En af de bedste måder at spare op på er ved at investere i en ejerbolig. Jo tidligere du kommer i gang desto bedre bliver din investering. De fleste unge familier får på et tidspunkt behov for at finde en passende bolig.
Køb af ejerbolig og valg af boliglån er nogle af de sværeste og mest betydningsfulde valg, du tager i din økonomi gennem dit liv. Derfor kan det være en god investering på et tidligt tidspunkt at lægge en detaljeret formueplan og evt. også at få uafhængig økonomisk rådgivning. Det sikrer, at du tager den rigtige beslutning og ikke kommer skævt i gang eller for sent på plads med de vigtigste dele af din økonomi.
Som førstegangskøber af fast ejendom er der mange ting at holde styr på og sætte sig ind i. Hvor meget kan vi sidde for? Hvor meget kan vi låne, og hvilket mix af boliglån og realkreditlån er det rigtige for os?
Og for en nyuddannet læge er der ekstra faktorer der skal tages i betragtning, fx. risikoen for at blive sendt på KBU langt fra hvor man gerne vil bosætte på sigt, mulighederne for at spare op til udbetaling ved et ophold i fx. Norge som vikar med mere.

Derfor er det en god investering at få uafhængig økonomisk rådgivning for at sikre, at du tager den rigtige beslutning: Køb af ejerbolig og valg af boliglån er nogle af de sværeste og mest betydningsfulde valg du tager i din økonomi gennem dit liv.

Mere information:
Ejerboligen er din bedste investering – Finanshuset Fredensborg

Tilmeld dig FinansNYT, nyhedsbrev fra Finanshuset i Fredensborg.
Læs flere artikler om privatøkonomi som denne. Vi skriver om formue, investering, pension, lån, skat og andre emner, der påvirker din privatøkonomi.


    Når du sender denne formular, accepterer du at dine oplysninger sendes til Finanshuset i Fredensborg, og bliver behandlet i overensstemmelse deres persondatapolitik



    Midt karrieren
    Efter 10 til 15 år på arbejdsmarkedet som læge har du sandsynligvis investeret i en ejerbolig, og du har måske allerede betalt godt ned på gælden. Men har I stadig de rigtige lån eller kan I med fordel omlægge for at sænke ydelsen eller mindske restgælden.

    Du betaler sikkert også et godt beløb ind på pensionsordningen hver måned. Det er nødvendigt og fornuftigt at spare op til pension, men det er ikke lige meget, hvordan du gør det, og det er ikke altid bedre at spare mere op på pensionsordningen. Ved du eksempelvis, om dine udbetalinger af pensioner kommer til at ligge i topskat, og er der modregninger i folkepensionens pensionstillæg?

    Har du ingen plan kommer du let til at spare op på en uhensigtsmæssig måde, hvor du ikke får nok ud af dine penge. Der kan være store skattefordele ved at spare op i en pensionsopsparing, men sparer du for meget op forsvinder fordelen, og du risikerer at få for lidt ud af yderligere indbetalinger.

    Hvor meget skal du spare op for at kunne gå på pension?

    Tag testen her: link til Pensionsberegner – Finanshuset Fredensborg

    Det kan være svært at gennemskue, hvor meget du skal spare op. Denne pensionsberegner giver dig et fingerpeg om, hvor meget du skal sætte til side for at sikre den tilværelse, du ønsker dig som pensionist.


    Du kan med fordel tænke bredere om, hvordan du får mest muligt ud af din formue. Du kan eksempelvis fastlægge en opsparingsrækkefølge, for om du skal afdrage gæld, investere i fast ejendom, indbetale på pensionsordning eller i frie midler.

    Det er en god idé få overblik over jeres pensionsopsparinger. Har I de rigtige ordninger, og er jeres miks af forskellige ordninger tilstrækkeligt fleksibelt, så I kan indrette jeres udbetalinger, så I får mest muligt ud af jeres penge.

    Du bør have væsentlig del af din opsparing i værdipapirer, aktier og obligationer. Det er vigtigt at være opmærksom på, om du har for høje omkostninger i dine investeringer, og om du har den rigtige risiko i forhold til din investeringshorisont. Her er det særligt vigtigt at få uafhængig rådgivning uden om din bank og dit pensionsselskab, som jo tjener deres penge på at sælge produkter til dig.

    Dyr investering via banken – Finanshuset Fredensborg

    Årene frem mod pension
    Der rejser sig ofte en række spørgsmål om opsparing og pension, når man nærmer sig pensionsalderen. Har du og din partner sparet tilstrækkeligt, op eller har I brug for at spare yderligere op de sidste år inden pension for at kunne leve, som I vil? Overvejer I at gå på tidlig pension, er det noget, der skal planlægges i god tid. For læger i vagttunge specialer kan det være en særlig presserende overvejelse.

    På et tidspunkt bør I lægge en plan for, hvordan I vil bruge af formuen i pensionstilværelsen, når I går fra opsparing til nedsparing. En vigtig del af dette er at beslutte, i hvilken rækkefølge I skal realisere de forskellige formuedele ved at fastlægge jeres nedsparingsrækkefølge.
    Kan det svare sig at realisere friværdi i fast ejendom med nedsparingslån eller realkreditlån? Skal I opsætte eller udskyde pensioner for at undgå unødvendig skat og modregning? Skal I bruge pension eller frie midler først? Er der selvstændig virksomhed, der skal videreføres eller afvikles?
    Uafhængig pensionsrådgivning giver jer en tryg plan for økonomien i pensionstilværelsen, der sikrer at I får mest muligt ud af jeres penge. Er der overskud i økonomien kan I overveje at give en del af formuen som gaver til børn og børnebørn eller som donationer til velgørende foreninger.

    Nedsparing: Sådan gør du det rigtigt – Finanshuset Fredensborg

    Få en gratis og uforpligtende samtale med en økonomisk rådgiver

    Tal med en erfaren rådgiver fra Finanshuset i Fredensborg, og hør hvordan uafhængig rådgivning hjælper dig. Samtalen kan være online.


      Når du sender denne formular, accepterer du at dine oplysninger sendes til Finanshuset i Fredensborg, og bliver behandlet i overensstemmelse deres persondatapolitik
      finans og økonomi rådgivning for læger


      Tak til Wallpaper Flare (cc license) og til Good ware for illustrationer (Calculator icons created by Good Ware – Flaticon).

      Få sund privatøkonomi som læge – hele lægelivet

      Læs også: Hvorfor du bør overveje lønsikring som læge

      Advertorial, Løn og vilkår, Økonomi