Hvor er alle introstillingerne blevet af?

Der den seneste tid været flere læger, der har delt frustrationerne med at finde et job efter KBU’en: Der er pludseligt blevet vanskeligere at finde en intro-stilling for en del læger. Så hvor er er introstillingerne henne?
Vi har fortaget en hurtig analyse af job-data for introstillinger, for at blive lidt klogere på hvad der sker.

Der er flere mulige forklaringer på det mis-match, som flere beskriver mellem udbuddet af intro-stillinge rog ledige læger.
De tre umiddelbare forklaringer kunne være.

1. Er der blevet flere om buddet,dvs flere læger?
2. Er der færre stillinger, generelt
3. Er der færre stillinger i enkelte del af landet?

Analysen er foretaget ud fra søgninger foretaget d. 21-23/12-24

Er der færre introduktionsstillinger?
For at besvare det spørgsmål må vi kigge over til JobIndex.dk , da hverken sundhedsjob.dk eller nytlægejob.dk har en statistik der går et tilstrækkeligt antal år tilbage. Men det har JobIndex, og det er offentligt tilgængeligt.

Ved at søge på termen “introduktions”  i job kategorien “Medical Practitioner” kan man starte med en oversigt over hele landet. Læg mærke til den lidt blege prik yderst til højre, der angiver 4. kvartal i 2024 som ikke er afsluttet i skrivende stund.
Du kan selv fortage en søgning her: https://www.jobindex.dk/jobsoegning/analyse/social/laege?companyid=23717&q=introduktions

Figur 1: Variationen i antal Introduktionsstillinger, hele landet. Kilde: JobIndex

Det fremgår af figur 1 at det samlede antal introduktionstillinger ikke er gået ned – for en overfladisk betragtning. 

For kigger man på sundhedsjob.dk er der lige nu 81 ud af de 159 af 4. kvartals stillinger der er slået op, med ansøgningsfrist lige inden eller efter nytår. Det kunne tyde på at antallet af stillinger ikke har været jævnt fordelt over de tre måneder i Q4, men er skubbet til slutningen af kvartalet.

Er der flere læger end før, der vil have en intro?
Det korte  er nej.  Antallet af kandidater fra medicinstudierne i Danmark har været nogenlunde konstant de seneste 7 år.

Tallene fra Danmarks Statistik ser sådan her ud:

2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
1 234 1 280 1 319 1 239 1 284 1 269 1 236 1 250

Figur 2. Antal kandidater fra medicinstudierne 2016-2023; Kilde: Danmarks statistik

Så er der cirka 1250 kandidater om året – langt de fleste går ind i KBU ordningen. Der er således ikke ekstraordinært mange kandidater fra 2023, der nu skal have en introstilling i 2024


Hvordan er fordelingen af stillinger i Regionerne?

Forklaringen på arbejdsløsheden blandt yngre læger skal formentlig findes ved at kigge på hver region for sig. Tre regioner (Nord, Midt og Region Hovedstaden) ser ud til at have et nogenlunde samme antal stillinger som de tidligere år.

Men Region Syd og Region Sjælland har markant forskydning.

Figur 3: Introduktionsstillinger i Region Syd . Rød pil: 3. kvartal ’24 ; Sort pil: 4. kvartal ’24  – Kilde JobIndex

 

I Figur 3 ses at der i Region Syddanmark i 3. kvartal 2024 var et dyk i antallet af stillinger (rød pil) og derefter en re-bound i slutningen af året, hvor der pludseligt kom rigtig mange jobopslag. Bemærk at tallene ikke siger noget om hvornår jobbene begynder, dvs hvornår man kan starte i stillingerne. Så de jobs, der kommer på kan sagtens være sat til først at begynde i 2025. En hurtigt skøn over stillingerne viser da også at over halvdelen af de 41 introstillinger der er slået op i Region Syddanmark i 4. kvartal har ansøgningsfrist lige før eller efter nytår. Så de facto, har der været færre muligheder for en jobsøgende der har ønsket arbejde i 2024 – man skal vente til 2025.

Så har man søgt job som introlæge i Region Syd er det derfor reelt to kvartaler, hvor der ikke har været mange muligheder.

Over halvdelen af de 41 introstillinger der er slået op i Region Syddanmark i 4. kvartal har ansøgningsfrist lige før eller efter nytår 24/25.
Så de facto, har der været færre muligheder for en jobsøgende der har ønsket arbejde i 2024 – man skal vente til 2025

 

I Region Sjælland er billedet mere ligetil: Der er markant færre introstillinger i 4. kvartal end tidligere. Faktisk skal man helt tilbage til 2018 for at finde færre udbudte stillinger.

Figur 4: Introduktionsstillinger i Region Sjælland – sort pil peger med stillinger i 4. kvartal ’24 – Kilde JobIndex

Så… hvor er introduktionstillingerne så henne?

Hvad skal man udtrække af de data?  Tallene på landsplan ser “normale” ud, men det skyldes at mange stillinger i fx. Region Syddanmark er slået op i sidste del af sidste kvartal.

Der har være et markant fald i antallet af stillinger i både Region Sjælland og i Region Syd i årets sidste måneder.

På landsplan har mange afdelinger tilsyneladende sat jobopslag op, men reelt skubbet ansættelse af kandidater til engang efter årsskiftet 24/25.

 

Tallene siger selvfølgelig ikke noget om hvorfor det er forholder sig sådan. Det kan jo være spareøvelse at “skyde” nye stillinger til 2025 – så belaster de ikke budgettet før næste år….

Men analysen kan kaste lys over, hvor det for nogle kan være svært at finde jobs, selvom tallene for introstillinger på landsplan ser “normale” ud på overfladen.

Vi lægger et link ud på facebook-gruppen for Lægejob & lægeliv – del et dilemma – giv et råd hvis man har lyst til at debattere.

 

 

 

Jobsøgning