5 job- og karrieretrends for læger i 2023

Året er i fuld gang og vi kan se nogle mønstre i annoncering af lægejobs, og interessen omkring dem. På nytlægejob.dk giver det anledning til at se i krystalkuglen og komme med nogle bud på nye trends for jobmarkedet for lægejobs i resten af 2023. 

Ok, her kommer de….


Grafen viser index for Google søgninger på “Deltid” over tid. Kilde: Google trends

1. Deltid bliver det nye normale
Fra at være undtagelsen, bliver deltid det nye normale for mange læger. Særligt yngre læger ønsker generelt en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv/fritid, og interessen for deltidsstillinger på nytlægejob.dk generelt er stigende.
Mange vil tilmed kunne tjene det samme (eller mere) ved at supplere med et bijob engang imellem, til en generelt højere timeløn. Når det passer dem.


2. Nordsø-turnus bliver populært alternativ til lange vikariater i udlandet
2 ugers arbejde og 4 ugers fri. Det rul kaldes også populært for en Nordsø-turnus, efter (må man gætte ?) arbejdsrytmen på boreplatforme. Vi ser flere opslag med den type rul.
Måske bliver det et alternativ til egentlige langtidsvikariater i Norge og Sverige.
Det giver i hvertfald fornemmelse af luft under vingerne, uden at hele tilværelsen og eventuelt familien skal rykkes nordpå med et snuptag.

3. Misbrugsmedicin bliver et meget populært fagligt område
Misbrugsmedicin som arbejdsområde har mange af de kvaliteter, som mange kigger efter:
Meningsfyldt arbejde, der rammer lige ned i et alvorligt helbredsproblem, kombineret med muligheder for deltid (…der var den igen) og dagtidsarbejde.
Samtidigt er der stigende fokus på at adressere fx. brugen af internet i misbrugskontekst, så fagfeltet er under udvikling.


4. Social club på job, ja tak
Glem den årlige julefrokost. Tænk fælles madlavning eller tennis hver torsdag efter arbejde i stedet.
Måske er det en no-brainer eller måske er det helt ved siden af, men vores gæt er:
Arbejdspladser der forstår at engagere medarbejderne socialt – uden for jobbet- kommer til at ligge foran i kurven, når det gælder rekruttering.
Og vi er ikke alene om at pege i den retning. se fx denne artikel fra Harvard Business Review. 
I en periode var det no-go at blande privatliv og arbejdsliv – det er det sådan set stadig, men ikke hvis formen og indholdet er rigtig. Så bliver det et must-have.


5. Online-klinikker som del af løsning på rekrutteringsproblemer
Hvorfor skal du pendle i en osede bil eller på en kold cykel, når du kan klare ambulatoriet hjemmefra? Som video-konsultation ? 
Det vil give god mening, både for dig og for patienten at I begge undgår transport – i hvertflad nogle dage.
Der er måske inspiration at hente i Region Sjællands Psykiatriske online klinik, der ligger fysisk i København. Der bor flere læger i Region H end i Region Sjælland, og en online løsning kan være svaret på at rette op på en udbuds-efterspørgsel mismatch. Vi forudser flere følger Region Sjællands eksempel.

Rekruttering af læger -trends og tips